ΣΚΑΛΩΣΙΑ

Μάθε τα πάντα για τις σκαλωσιές

Η σκαλωσιά που αλλιώς ονομάζεται και ικρίωμα, είναι μια κατασκευή που όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε χρησιμεύει στην ευκολότερη πρόσβαση των μαστόρων σε δυσπρόσιτα σημεία μεγάλου ύψους, για κάθε είδους εργασία. Όπως θα δούμε και στην πορεία υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαλωσιάς ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, όλες όμως έχουν έναν κοινό στόχο. Να προστατεύουν τον εργαζόμενο από τον κίνδυνο κάποιου εργατικού ατυχήματος και να του επιτρέπουν να εκτελεί την εργασία του χωρίς φόβο και άγχος.

Όσον αφορά τους διάφορους τύπους ικριωμάτων, οι πιο βασικές κατηγορίες είναι η σκαλωσιά ξυλοτύπου (ή μπετόν) και η σκαλωσιά προσόψεως ή αλλιώς εξωτερική. Από την άλλη όσον αφορά τα υλικά κατασκευής πιο δημοφιλείς είναι οι σκαλωσιές αλουμινίου, στις οποίες κατά περίπτωση τα μαδέρια μπορεί να είναι είτε ξύλινα είτε αλουμινίου, ενώ παλιότερα υπήρχαν και κάποιες σκαλωσιές εξ’ ολοκλήρου ξύλινες. Για πιο εξειδικευμένες εργασίες υπάρχουν και ικριώματα από χάλυβα, που προσφέρουν ύψιστη στιβαρότητα και σταθερότητα, δεν είναι όμως απαραίτητα για τις περισσότερες εργασίες.

Όλοι αυτοί οι παραπάνω τύποι ικριωμάτων συνήθως δεν είναι διαθέσιμοι μόνο για πώληση, αλλά και για ενοικίαση. Οι ενοικιάσεις σκαλωσιών είναι πολύ συνηθισμένες και αποτελούν μεγαλύτερη αγορά συγκριτικά με τις πωλήσεις, απλούστατα γιατί κυρίως τους ιδιώτες τους συμφέρει να έχουν για ένα διάστημα μια μεταχειρισμένη σκαλωσιά για να ολοκληρώσουν την εργασία τους και να την επιστρέψουν, από το να αγοράσουν μια καινούρια. Από την άλλη βέβαια κάποιες φορές – οι επαγγελματίες κατά βάση – ενδιαφέρονται για την αγορά ενός ικριώματος, οπότε για την καλύτερη ενημέρωση σας καλό είναι να ενημερωθείτε για τα κόστη ανά περίπτωση στην ενότητα “Τιμές”.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν ψάχνετε μια σκαλωσιά είτε για να την αγοράσετε είτε να την ενοικιάσετε, η καλύτερη επιλογή σας για να πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του ΜyConstructor.gr. Ανατρέξτε στον κατάλογο επαγγελματιών, αφιερώνοντας λιγότερα από 2 λεπτά, συγκρίνετε τιμές και αξιολογήσεις των εταιρειών και βρείτε αυτόν που ψάχνετε ανάμεσα σε αξιόπιστες και οικονομικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Απλά πατήστε το κουμπί που ακολουθεί και σε λιγότερο από 5 λεπτά θα έχετε βρει την εταιρεία για σκαλωσιά που χρειάζεστε.

εργάτες πάνω σε σκαλωσιά αλουμινίου

Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση για τους βασικότερους τύπους ικριωμάτων, να διαχωρίσουμε πως η σκαλωσιά ξυλοτύπου είναι κατάλληλη για το στρώσιμο πλακών τσιμέντου (μπετόν) κατά την κατασκευή του ξυλοτύπου, δηλαδή κατά την κατασκευή και ανέγερση νέων κτηρίων. Συνεισφέρει σημαντικά όχι μόνο στην ασφάλεια όπως και κάθε άλλος τύπος άλλωστε, αλλά και στην εικόνα που θα έχει το μπετόν μετά το ξεκαλούπωμα, δίνοντας του μια ομοιόμορφη και αψεγάδιαστη εικόνα.

Από την άλλη η σκαλωσιά προσόψεως ή εξωτερική σκαλωσιά – που είναι και η πλέον περιζήτητη – είναι απαραίτητη για όλες τις τεχνικές εταιρείες και συνεργεία που πραγματοποιούν εξωτερικές εργασίες σε κτήρια. Τέτοιες εργασίες μπορεί να είναι από ελαιοχρωματισμούς, σοβατίσματα και εξωτερική θερμομόνωση, μέχρι εφαρμογή κουφωμάτων ή/και υαλοπινάκων (τζαμιών) και υδραυλικές/ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Εκτός αυτών όμως ένα τέτοιο ικρίωμα μπορεί να φανεί χρήσιμο και για μια σειρά από άλλες εργασίες όπως τον καθαρισμό τζαμιών από εταιρείες καθαρισμού ή τις επισκευές/εγκαταστάσεις σε εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών.

Εδώ να τονίσουμε πως υπάρχει και η επιλογή της τροχήλατης σκαλωσιάς, η οποία όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα της είναι με ρόδες και επιτρέπει την πολύ πιο εύκολη μεταφορά της από ένα σημείο σε ένα άλλο. Ένα τέτοιου είδους ικρίωμα είναι χρήσιμο κυρίως για πιο ευέλικτες εργασίες που απαιτούν τη συνεχή μετακίνηση των εργαζομένων, όπως ο καθαρισμούς τζαμιών ή μικρά μερεμέτια και όχι τόσο για βαριές και χρονοβόρες εργασίες, που έτσι και αλλιώς απαιτούν του μάστορες για αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο. Σχεδόν πάντα αυτού του τύπου οι σκαλωσιές είναι από αλουμίνιο, ώστε να έχουν μικρότερο βάρος και η μεταφορά τους να είναι ακόμα πιο εύκολη.

Πέραν όλων αυτών όμως υπάρχουν και άλλοι ακόμα πιο σπάνιοι τύποι σκαλωσιών. Έτσι για παράδειγμα έχουμε τη σκαλωσιά για κερκίδες, εξέδρες και γενικά για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις που απαιτούνται σε διάφορες εκδηλώσεις. Ομοίως υπάρχουν και για πλοία και κότερα, καθώς τα μεγάλα ύψη τους κάνουν ανέφικτη την πρόσβαση προσωπικού για εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και επισκευών ή ακόμα και για το βάψιμο τους. Τέλος υπάρχουν και ακόμα πιο εξειδικευμένες κατασκευές όπως πύργοι εργασιών, κλιμακοστάσια εργοταξιακού τύπου ή και εξ’ ολοκλήρου ειδικές κατασκευές με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε έργου, όμως δεν θα επεκταθούμε εδώ σε αυτές γιατί αφορούν μόνο λίγα εξεζητημένα έργα.

Ανεξαρτήτως πάντως του τύπου σκαλωσιάς που χρειάζεστε και τελικά θα επιλέξετε, όλες τους εξυπηρετούν πρωτίστως έναν και βασικό σκοπό, όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου. Την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των διερχομένων ανθρώπων κάτω και κοντά σε αυτές. Ειδικά για τους διερχόμενους υπάρχουν και κάποια δίχτυα προστασίας που μπορούν να τοποθετηθούν, ώστε ακόμα και να πέσει κάποιο εργαλείο ή θραύσμα, να μην τραυματίσει κάποιον πεζό.

Ακόμα για εργασίες που γίνονται σε περιοχές με συχνές και πυκνές βροχοπτώσεις και γενικότερα για υγρές συνθήκες υπάρχουν σκαλωσιές με ειδικό αντιολισθητικό διάτρητο δάπεδο από χάλυβα, που βοηθά σημαντικά στη μείωση του κινδύνου ολίσθησης των επιβαινόντων. Γενικότερα πάντως για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις και να είναι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εξασφαλισμένες, υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούνται – τόσο Ελληνικά όσο και Ευρωπαϊκά – καθώς επίσης και πιστοποιητικά ασφαλείας. Μάλιστα κάποιες εταιρείες ορισμένες φορές στέλνουν και έναν τεχνικό στο χώρο για λεπτομερή επιμέτρηση και δημιουργία ενός πρόχειρου σχεδίου, ώστε να γνωρίζει αυτός αλλά και να ενημερώσει και εσάς τι ακριβώς χρειάζεστε για την εργασία σας.

Αν λοιπόν και εσείς χρειάζεστε κάποια σκαλωσιά, είτε είστε επαγγελματίας και ξέρετε ακριβώς τι χρειάζεστε είτε ιδιώτης και βρίσκεστε ακόμα στο στάδιο της έρευνας, ανεξαρτήτως αν ενδιαφέρεστε για αγορά ή ενοικίαση, το ΜyConstructor.gr είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή σας για πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς. Απλά αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για να αναζητήσετε ΔΩΡΕΑΝ στον κατάλογο επαγγελματιών ανάμεσα σε αξιόπιστα και οικονομικά συνεργεία στις σκαλωσιές, τα οποία μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες. Ακόμη, έχουν σημειώσει και τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε ένα ενδεικτικό κόστος ανά επαγγελματία και να επιλέξετε πιο εύκολα τον καταλληλότερο για εσάς.